
Porady
OWOCE MAJĄCE KORZYSTNY WPŁYW NA PRZEWÓD POKARMOWY
- Ananasy polecane są przy niestrawnościach, w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, wątrobowych, a także pobudzają pracę trzustki, ponieważ niedojrzałe ananasy działają zakwaszająco nie powinny ich jeść osoby z owrzodzeniem żołądka lub dwunastnicy
- Arbuzy wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe i moczopędne, oczyszczają organizm z toksyn, świetnie przy tym gaszą pragnienie i orzeźwiają, zawierają sporo pektyn i błonnika, które wspomagają pracę jelit, regulują poziom cholesterolu oraz wywołują uczucie sytości
- Aronia obniża poziom cholesterolu we krwi, ułatwia przemianę materii, łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby, znakomicie reguluje wydzielanie insuliny
- Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mimo oleistego miąższu jest pozbawione całkowicie cholesterolu i cukru, zatem doskonale nadaje się dla diabetyków, osób z nadciśnieniem tętniczym i cierpiących na dolegliwości żołądkowe, jedyną jego wadą jest wysoka kaloryczność:10 dag owocu zawiera ok.220 kcal!!!
- Banany chronią błonę śluzową żołądka neutralizując kwasy, mogą być stosowane przez osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy
- Borówki obniżają poziom cholesterolu we krwi
- Cytryna poprawia odporność, pracę przewodu pokarmowego, likwiduje zgagę, nudności, zaparcia, reguluje poziom cholesterolu we krwi, działa moczopędnie,
- Grejpfruty oczyszczają organizm z nadmiaru cholesterolu we krwi, działają przeciwmiażdżycowo
- Pomarańcze obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, przyspieszają trawienie, są bogatym źródłem błonnika pokarmowego
- Czarne jagody obniżają poziom złego cholesterolu LDL, działają moczopędnie, garbniki w nich zawarte łagodzą biegunki, działają bakteriobójczo, niszczą pasożyty, wspomagają trawienie, bogate są w glukochinon substancję podobną do insuliny dzięki czemu stabilizują poziom cukru we krwi
- Czereśnie regulują prace przewodu pokarmowego, są niskokaloryczne, wspomagają odchudzanie
- Jabłka to jalpesze przeciwutleniacze, są kopalnią błonnika i pektyn, poprawiają zatem perystaltykę jelit, i likwidują zaparcia, a także dają uczucie sytości, są niskokaloryczne, występujące w nich węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy owocowe pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zwiększają także wydzielanie śliny
- Kiwi korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, przemianę materii, usuwają nadmiar sodu z organizmu
- Porzeczki dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego przyspieszają proces przemiany materii i powodują usuwanie substancji toksycznych z organizmu, wyjątkowo silne właściwości antybakteryjne chronią przed zatruciami pokarmowymi
- Śliwki zawierają dużo pektyn, które pomagają oczyścić organizm, pobudzają perystaltykę jelit, działają moczopędnie
- Winogrona zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, wykazują właściwości moczopędne, odtruwają organizm, mają działanie zasadotwórcze, dlatego polecane są osobom cierpiącym z powodu nadkwaśności, pobudzają pracę żołądka i jelit
- Suszone figi zawierają najwięcej błonnika pokarmowego ze wszystkich owoców suszonych, doskonale usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazują działanie przeczyszczające!!!
- Suszone gruszki obniżają poziom cholesterolu, odkwaszają układ pokarmowy
- Suszone jabłka doskonale leczą niestrawność i łagodzą podrażnienia żołądka i jelit, poprawiają proces trawienia dzięki zawartemu błonnikowi, obniżają poziom cholesterolu
- Suszone śliwki mają właściwości przeczyszczające, polecane szczególnie w zaparciach!!!